Regulament
- STILUL DE PESCUIT
Pescuitul se face plantat cu barca sau cu navomodelul. Se pescuiește doar în sistem Catch & Release (prinde și eliberează). Reținerea oricărei specii de pește este strict interzisă.
- DURATA PARTIDEI
Durata minimă a unei partide de pescuit la crap este de trei zile (72 de ore). Ziua de pescuit este calculată pentru un interval de 24 de ore. La începerea partidei, accesul pe stand se poate face începând cu ora 14.00. La sfârșitul partidei, standul trebuie eliberat până la ora 12.00.
- Taxare
Perioada minimă de taxare este de trei zile (72 de ore), urmată de intervale de 24 ore.
4. NUMĂRUL DE LANSETE
Pe un stand pot pescui unul sau doi pescari. Pentru fiecare stand este permis un număr de maxim 6 lansete.
1 Pescar -> 4 lansete
2 Pescari -> 6 lansete
5. DOTAREA STANDULUI
(a) Căsuțe cu terasă și 2 paturi dotate cu cearceaf (fără pătură și pernă).
(b) Curent
(c) Internet Wi-fi
(d) Sistem de supraveghere
(e)Pe fiecare stand, administrația lacului pune la dispoziția pescarilor în mod gratuit următoarele echipamente: o saltea de primire, o saltea de cântărire, un trepied de cântărire. Se pune la dispoziție și o barcă BIC.
(f) Saltelele puse la dispoziția pescarilor vor fi predate pe baza unui proces verbal. În cazul deteriorării lor din cauza folosirii incorecte, pescarii vor plăti contravaloarea lor după cum urmează:
– saltea de primire = 500 lei
– saltea de cântărire = 200 lei
(g) Pescarii își pot folosi propriile saltele de primire sau de cântărire dacă doresc, dar numai după ce le dezinfectează la sosirea pe lac, în zona parcării. Acestea trebuie să aibă minimum 1 m. Pentru protecția pestelui, este interzisă folosirea unor saltele proprii de primire si cântărire daca nu fost dezinfectate înainte de începerea partidei.
6. ACCESUL PE LAC
(a) La sosirea pe lac, înainte de a se deplasa la standul de pescuit, pescarii au obligația să se oprească la sediul administrației în vederea însușirii regulamentului lacului.
(b) Mașina poate fi trasă în dreptul standului pentru descărcarea echipamentului. După ce și-au descărcat echipamentul pe stand, pescarii au obligația să își ducă mașinile în parcarea amenajată de lângă clădirea administrației. Mașinile vor ramâne în parcare pe toată durata partidei de pescuit.
(c) La sfârșitul partidei, pescarii își pot aduce mașinile la stand pentru încărcarea echipamentelor, dar numai după ce au înștiințat administrația. Administrarea trebuie înștiințată și în momentul scoaterii lansetelor din apă. Este interzisă circulația cu mașina în incinta lacului fără știrea și acordul administrației.
(d) Administrația lacului își rezervă dreptul de a controla bagajele sau mașinile pescarilor în orice moment de la accesul în incintă până la părăsirea acesteia. Refuzul de a permite controlul bagajelor sau al mașinii se poate considera furt și poate atrage suspendarea dreptului de a pescui pe lacul Orlat.
(e) Accesul pe lac sau ieșirea de pe lac sunt permise de la răsărit pana la apus atât pentru clienți, cât și pentru vizitatori. Vizitatorii nu pot rămâne pe lac pe timpul nopții. Mașinile vizitatorilor nu pot fi aduse la standurile de pescuit. Mașinile vizitatorilor vor rămane în parcarea amenajată de lângă cladirea administrației pe toata durata vizitei. Programul de vizită este între de la ora 08:00 la 18:00
(f) Plecarea de pe baltă pentru aprovizionare / cumpărături se face doar în intervalul 08:00 – 18:00
(g) Circulația cu mașina în jurul lacului se face cu viteză mică. Viteza maximă admisă în incinta lacului este de 5km/h.
7. ECHIPAMENTUL DE PESCUIT
(a) Pescuitul este permis numai cu echipament specializat pentru crap – lansete, mulinete, minciog etc. Nu sunt acceptate echipamente de pescuit la feeder sau la alte stiluri de pescuit. Minciogul trebuie să aibă o deschidere de minim 1m și să fie prevăzut cu plasă cu ochiuri mici. Pescarii sunt obligați să aibă cel puțin două mincioguri pe stand. Minciogurile trebuie dezinfectate la sosirea pe lac, în zona parcării.
(b) Linia principală trebuie să fie un monofilament (nylon sau fluorocarbon) de minim 0,40mm. Nu este permis pescuitul cu linie principală din fir textil.
(c) Este obligatorie folosirea unui segment de leadcore sau de tub anti-tangle cu lungimea de minim 70cm.
(d) În cazul folosirii bărcii, este obligatorie deținerea și folosirea vestei de salvare.
(e) La pescuitul plantat, este permisă folosirea balizelor tubulare flexibile, care nu agață linia principală. Balizele flexibile pot rămâne în poziție pe toată durata partidei. Este permisă folosirea balizelor H pentru căutarea și marcarea temporară a locurilor. După ce locurile de pescuit au fost stabilite, balizele H trebuie scoase din apă. Este interzis pescuitul la balize H pentru că, în timpul drilului, peștele se poate încurca în firul balizei.
(f) Sunt permise corturile dedicate pescuitului la crap cu camuflaj sau verde kaki. Sunt acceptate paviloane sau umbrare. Pentru campare, pescarii au obligația sa folosească un cort sau un umbrar. Corturile vor fi montate doar pe zona laterală și pietruită a standului, fără a obstrucționa zona centrală prin acoperirea camerei de supraveghere.
(g) Pescarii sunt obligați să fie dotați cu cizme-piept pentru eventuala fotografiere a capturilor mari în apă, având în vedere că toate capturile de peste 20kg se pot fotografia doar în apă.
8. MONTURILE
(a) Pescuitul este permis numai cu monturi de crap cu un singur cârlig.
(b) Montura trebuie să poată elibera plumbul în cazul ruperii liniei principale. Este interzisă folosirea unei agrafe deasupra segmentului de leadcore sau de tub anti-tangle. Dacă se folosesc clipsuri pentru plumb pierdut, pescarii au obligația să se asigure că plumbul poate să cadă din clips în mod corespunzător. Este interzisă folosirea unor clipsuri care nu eliberează plumbul corect sau blocarea clipsurilor cu scopul de a nu pierde plumbul.
(c) Sunt acceptate cârlige de la mărimea 2 la mărimea 6 din modelele dedicate pescuitului la crap. Este interzisă folosirea cârligelor de dimensiuni mici, cum sunt cele utilizate în pescuitul la feeder.
9. NADELE
(a) Nadele permise pe lacul Orlat sunt: boilesurile fierte sau solubile, peletele, pasturile (mixurile de groundbait) si semințele si alunele tigrate preparate. Nu sunt acceptate semințele sau alunele nepreparate.
(b) Din considerente de gestionare a apei și pentru sănătatea peștilor, administrația își rezervă dreptul de a interzice folosirea anumitor tipuri de nade precum și de a limita cantitățile de nadă utilizate. Va rugăm să contactați administrația pentru detalii.
10. PROTECȚIA PEȘTELUI
(a) Lansetele trebuie supravegheate în permanență. Este obligatorie prezența unui pescar în stand pe toată durata partidei de pescuit. Dacă standul este ocupat de un singur pescar, iar pescarul lipsește de pe stand pentru o perioadă de timp, lansetele trebuie scoase din apă. Nu lăsați lansetele nesupravegheate.
(b) La scoaterea peștelui din apă, pescarul trebuie să desfacă minciogul și să ruleze plasa. Scoaterea peștelui din apă se face numai cu ajutorul saltelei de cântarire (sling), împreună cu minciogul.
(c) Saltelele de primire trebuie să fie de curând udate.
(d) Dacă pescarul consideră că peștele prins depășește bariera de 20kg, are obligația să anunțe telefonic administrația la orice oră. Peștele nu trebuie scos pe mal. Va fi păstrat în minciog sau transferat cu plasa minciogului în salteaua de cântarire ca să fie in siguranță până la sosirea personalului administrativ.
(e) Cântarirea și fotografierea capturilor de peste 20kg se vor face numai în prezența personalului administrativ.
(f) Peștii care depășesc 20kg vor fi fotografiați doar în apă, indiferent de perioada anului.
(g) Este interzisă ținerea la sac a peștilor. Este interzisă introducerea sacilor de păstrare în incinta lacului.
(h) Este obligatorie folosirea dezinfectantului pus la dispoziția pescarilor de administrație.
(i) Ne rezervăm dreptul de a hrănii peștii în cazul în care balta nu este ocupată peste 50%.
- ALTE ASPECTE
(a) Standul de pescuit, zona de campare, WC-urile și dușurile trebuie păstrate curate pe toată durata partidei de pescuit.
(b) Este interzis pescuitul în stare de ebrietate sau sub influența drogurilor. Comportamentul pescarului trebuie să fie civilizat pe toată durata partidei.
(c) Scăldatul în lac este interzis.
(d) Este interzisă folosirea focului deschis. Este permisă utilizarea grătarelor pe picioare puse la dispoziție de către administrație. Cărbunii rezultați sunt deșeuri și trebuie aruncați la coșul de gunoi după stingere.
(e) Având în vedere reglementările de mediu, colectarea și depozitarea deșeurilor se vor face pe fracții după cum urmează:
– pet / plastic / metal -> sac menajer.
– sticla -> pubelă. -> sac menajer
– deșeuri reziduale (resturi de mâncare sau biodegradabile, ambalaje de catering) -> pubelă.
Administrația lacului pune la dispoziția pescarilor saci pentru a fi utilizați conform instrucțiunilor de mai sus.
Pentru a evita înmulțirea rozătoarelor, este interzisă depozitarea resturilor de mâncare în alte locuri decât în sacul dedicat.
(f) În caz de furtună cu descărcări electrice, pescarii sunt obligați să înceteze pescuitul.
(g) În cazul unui singur pescar, părăsirea standului se face doar dacă un vecin de stand supraveghează lansetele rămase în apă, în caz contrar acestea trebuie scoase din apă.
(h) Fumatul este interzis în interiorul cabanelor
NOTĂ
Administrația lacului este exonerată de orice răspundere civilă, administrativă și materială pentru orice formă de accidente. Regulamentul de față funcționează ca și act de protecția muncii.
Nerespectarea regulamentului atrage automat suspendarea dreptului de a pescui pe lacul Orlat.
Orice situație neprevazută de prezentul regulament va fi soluționată de administrația lacului și va deveni imediat obligatorie.
Prin semnarea actelor primite la începerea partidei de pescuti, vă dați acordul să fiți supravegheați video prin sistemul de supraveghere montat pentru oprirea braconajului și rezolvarea diferitelor conflicte.
Pescarii au obligația de a-și ridica și elimina propriile deșeuri generate pe parcursul partidei de pescuit.